Problema

Îi mulțumesc angajatorului român, dar nu mai aștept să fac 60 de ani ca să pot munci

angajare varstnici

Am analizat cu atenție aplicația dvs. și rezultatul obținut, iar în urma acestei analize, profilul rezultat este diferit de cel căutat de noi pentru acest post. Cu toate acestea, am fost plăcut impresionați de candidatura dumneavoastră și prin urmare, am dori să vă păstrăm CV-ul în baza noastră de date pentru oportunități viitoare.”

Anul trecut, în august, am rămas fără job. Când am primit mesajul de mai sus, mai că n-am lăcrimat. Trimisesem deja vreo 50 de CV-uri la tot atâtea companii și organizații neguvernamentale. Când primeam pe email confirmarea că angajatorii au vizualizat CV-ul, mă bucuram de parcă m-ar fi anunțat că mă angajează. Aceste câteva confirmări de vizualizare m-au făcut să sper și să aplic în continuare. Apoi, am fost chemat la un interviu, după care am primit mesajul emoționant. Oamenii ăștia nu s-au uitat că am 48 de ani, iată! Și, chiar dacă nu m-am potrivit, am produs impresie! Cum să nu fii spre al nouălea cer când, după zeci de CV-uri trimise, după nici măcar un mesaj de programare la interviu, apare un angajator care vede că ai experiență, rezultate, proiecte, studii, post-studii, înflăcărare, care te cheamă la interviu și care, mai mult, îți spune că e impresionat!

După acest episod fericit, am continuat să mai aplic. Cum nu s-a mai arătat nici un semn de „Sus”, și cum se apropiau și sărbătorile de iarnă, am renunțat. Acum mă ocup de proiectele mele. După experiența trăită, aș putea aștepta – cu entuziasm și speranță – să fac 60 de ani, să mă pot angaja, să muncesc, dar îmi doresc cât mai repede să împlinesc 50 de ani pe cont propriu.

Deci, ce-i cu angajatorii români? Au o problemă? Ce caută? Știu ce vor?

Dacă vor tineri sub 30 de ani, e bine să știe: „Adevărata dramă a acestei țări: 50% dintre tinerii sub 30 de ani vor să părăsească România”.

Dacă vor tineri între 18 și 24 de ani, e bine să știe: „Rezultatul unui studiu YouGov, făcut în 15 țări, plasează România în top: 51% dintre tinerii români își doresc să devină antreprenori

Poate li se mai limpezesc gândurile citind sfaturile unui om de 87 de ani care dă clasă în business la nivel mondial: Cum să angajezi oamenii potriviţi: Integritatea este cea mai importantă calitate

Să se aplece și asupra cuvintelor lui Musk: (…) „Am pus prea mult accent pe talentul oamenilor și nu suficient pe personalitatea lor. Și am făcut această greșeală de mai multe ori. Cred că de fapt contează dacă cineva are o inimă bună, într-adevăr. Am făcut greșeala de a gândi că uneori e vorba doar de creier.”

Dacă vor opinia unui profesionist român în resurse umane, o redăm mai jos, mulțumindu-i dnei Corina Diaconu, Managing Director al agenției de recrutare ABC Human Capital:

Consider că în acest moment asistăm cu toții la o piață a muncii în continuă schimbare și adaptare. Reperele nu mai sunt ce au fost, generațiile se schimbă, în anumite țări populația îmbătrânește și natalitatea scade, iar companiile sunt într-o permanentă cursă contra-cronometru în încercarea de a identifica cei mai potriviți candidați. În străinătate, confruntându-se cu aceeași criză de personal, angajatorii au înțeles că trebuie să-și lărgească paleta de expectanțe, ca atare seniorii sunt priviți din ce în ce mai mult ca o resursă excelenta de experiență, pregătire, seriozitate, integritate și capacitate de a instrui și preda anumite informații. Ei sunt cei care nu numai că ocupă anumite poziții cu task-uri executive, dar sunt capabili și chiar li se cere „să predea ștafeta” noilor generații, prin împărtășirea cunoștințelor lor. În România, trendul acesta se observă mai mult la companiile multinaționale care preiau niște modele și proceduri de lucru din afara. Sperăm să se extindă și la alte companii pentru că, din punctul meu de vedere, irosim o resursă importantă din bazinul de candidați, punând criterii bazate pe vârstă. Oamenii la 40-45 ani sunt în plină dezvoltare profesională și au suficientă maturitate și responsabilitate să-și asume un job, reprezentând un asset valoros pentru companie. Stabilitatea este crescută la aceste categorii de vârstă, acesta fiind un alt criteriu de care va trebui să ținem cont. Am încrederea că lucrurile se vor așeza treptat, de voie sau de nevoie. Tinerii continuă să plece din țară, iar deficitul de personal devine din ce în ce mai mare. Atunci, companiile, pentru că nu își permit să-și piardă business-ul, își vor lărgi orizonturile si se vor uita către categorii din ce în ce mai diversificate de personal, aici incluzând și seniorii. Ar trebui să luăm în calcul și faptul că există anumite joburi care, prin specificul lor, cer „senioritate” si atunci nu poți recomanda un tânăr de 25 ani sa conducă un grup de firme cu cifra de afaceri cu multe zerouri. Desigur, excepții de tineri brilianți există, însă aici discutăm despre un cadru general aplicabil.

Sursa foto: pixabay/darkmoon1968

2 comentarii

  1. Salut Radu. Istoria a demonstrat că supraviețuiește cel ce reușește să se adapteze cât mai repede și cât mai bine. Regula generală în dezvoltarea personală este: ori te adaptezi, ori „retrogradezi”. Așa se va petrece și cu angajatorii, ori se adaptează, ori retrogradează. Depinde de fiecare în parte dacă va ține sau nu cont de semnalul pe care l-ai dat.

Lasă un răspuns

*