Apasă tasta Enter

Psihologie printre seniori

Am mai povestit în trecut cum, într-o zi, în căutări de utilizatori finali pentru proiecte europene dedicate seniorilor, am ajuns la… U3A – Universitatea Vârstei a Treia. Pentru cine nu își mai amintește povestea, aceasta sună cam așa: în mai 2018 am plecat la Galați, am ajuns la Universitatea „Dunărea de Jos”, am făcut cunoștință cu doamna Prodecan Violeta Pușcașu și, cel mai important, am făcut cunoștință cu studenții U3A – seniorii cei mai activi și cei mai organizați pe care i-am cunoscut vreodată. Din 2018, am păstrat legătura, am devenit prieteni pe rețelele de socializare, am devenit prieteni de e-mail și am mai făcut câteva vizite pe la cursurile U3A.

Anul acesta, am schimbat puțin perspectiva în încercările de a găsi o discuție, un curs, un interes, care să fie pe placul studenților din Galați. Răspunsul l-am găsit destul de rapid, amintindu-mi de o inițiativă trecută a studenților și a doamnei Prodecan, aceea de a organiza un curs de psihologie; în traducere liberă: un curs împărțit pe 2 zile în care studenții seniori să aibă ocazia să își clarifice anumite concepte, anumite emoții, să pună întrebări și să primească răspunsuri. Un alt tip de psihoterapie de grup… ca să zic așa.

U3A curs

Zis și făcut. Pe 8 și 9 martie, studenții U3A ghidați de doamna psiholog Luminița Popa au avut parte de un număr de ore în care au învățat sau și-au reamintit de importanța contactului cu sine, de conștient și inconștient, de cauze ale anxietății, ale depresiei sau de modalități de a elimina ranchiuna din viața de zi cu zi. Într-un amfitetaru îmbibat de mirosuri florale, dar și răsfățuri culinare (o parte din doamnele de la U3A pregătind plăcinte și mucenici), întoarcerea în sala de curs de la U3A a sfidat timpul și spațiul.

Concluziile întâlnirilor din zilele de vineri și sâmbătă pot fi exprimate scurt și la obiect: feedback pozitiv din partea studenților, feedback pozitiv din partea doamnei Psiholog și o promisiune de a reveni cât mai curând posibil cu și mai multe idei, initiative, cursuri pentru seniorii U3A.

Mulțumesc doamnei psiholog Luminița Popa pentru că a dat curs atât invitației U3A,cât și încăpățânării mele de întoarcere în amfiteatrul facultății, mulțumesc doamnei Prodecan Violeta Pușcașu și, cel mai important, le mulțumesc studenților seniori pentru că pur și simplu… sunt!

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *