in ,

Raport european: „Generatii @ munca – Bariere si resurse ale diferitelor generatii la locul de munca”

managementul varstei

Una dintre principalele provocari ale societatilor europene este intregrarea lucratorilor in varsta pe piata muncii – pe de o parte pentru a putea sustine sistemul de pensii si de protectie sociala, iar dintr-o perspectiva mai larga, pentru a sustine coeziunea sociala, precum și sănătatea psihică și fizică a oamenilor care urmeaza sa intre intr-o noua etapa a vietii.

Rata de angajabilitate a lucratorilor de +55 ani a crescut si continua sa creasca in Europa, toate eforturile fiind indreptate spre mentinerea lor cat mai mult timp pe piata muncii. Astfel, in 2008, rata de ocupare a fortei de munca pentru grupa de varsta 55-64 a fost de 45,5%, iar in 2016, de 55,3% la nivelul UE. Cu toate acestea, ratele de ocupare a lucratorilor in varsta variaza in statele membre, de la 75,5% in Suedia, pana la 36,3% in Grecia. De asemenea, exista diferente semnificative intre sexe, femeile participand pe piata muncii in medie cu 4,9 ani mai putin decat barbatii (33,1 vs. 38,0 ani in 2016). (CE, 2017).

Acesta este contextul în care a fost elaborat raportul european „Generatii @ munca – Bariere si resurse ale diferitelor generatii la locul de munca”. Bazat pe realitatile socio-economice din Cipru, Grecia, Italia, Romania si Spania și pe interviurile realizate cu lucrători vârstnici și manageri de resurse umane din cele cinci țări, raportul identifica avantajele și dezavantajele lucratorilor de 55+ la locul de munca si face o serie de recomandari care le-ar putea imbunatati aportul si randamentul in cadrul organizatiilor moderne.

Din interviurile cu lucratorii in varsta si cu managerii de resurse umane, a rezultat ca principalele bariere pentru persoanele de 55+ sunt oboseala si conditia fizica, precum si pierderea motivatiei cauzata in principal de rutina. Un dezavantaj major al angajatilor in varsta care a fost semnalat atat de managerii de resurse umane, cat si de lucratorii in varsta este nivelul scazut de competente digitale. Pe de alta parte, avantajul lucratorilor in varsta il reprezinta experienta si cunostintele acumulate de-a lungul timpului.

Asadar este nevoie de politici specifice care sa sprijine persoanele in varsta la locul de munca, nu doar sub forma stimulentelor financiare oferite, dar si din punct de vedere al cursurilor oferite, al activitatilor de mentorat sau al flexibilitatii programului de lucru. Oboseala fizica, de pilda, ar putea fi abordata prin proiectarea unui program de lucru mai flexibil adaptat nevoilor lucratorilor in varsta si, in general, nevoilor tuturor angajatilor. Politica de invatare pe tot parcursul vietii ar trebui adoptata la nivel organizational, pentru a permite angajatilor sa tina pasul cu noile tehnologii. Experienta si cunostintele lucratorilor in varsta si transferul catre generatiile mai tinere ar putea avea multe efecte benefice pentru organizatii. In primul rand, oamenii in varsta raman activi atunci cand interactioneaza cu alti oameni, cei tineri au sansa de a invata de la cei varstnici, iar in final organizatiile economisesc resurse pretioase.

„Generatii @ munca – Bariere si resurse ale diferitelor generatii la locul de munca” este primul produs intelectual elaborat in cadrul proiectului Erasmus+, BeOLD. Pe baza acestui raport vor fi dezvoltate o metodologie si un program de consiliere vocationala pentru lucratorii in varsta si un program de formare pentru managerii de resurse umane.

Raportul integral poate fi descarcat AICI.
Detalii despre proiectul BeOLD pot fi aflate AICI.

Sursa foto: advisorhub.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Comments

0 comments

telefonul varstnicului

Telefonul Vârstnicului: peste 5000 de apelanți unici și 25.000 de apeluri. Ce-și doresc oamenii de la acest serviciu

servicii varstnici

Acasă sau în cămin